Göran Tilly

64 år
Ale 90 IK

Görans låga för föreningslivet slocknar aldrig

ALAFORS. I början av 90-talet var han med och grundade Ale 90 IK. Tre decennier senare är det ideella engagemanget fortfarande ett stående inslag i Göran Tillys liv. – Jag har ett intresse av människor och att göra något tillsammans, berättar 64-åringen.

Göran Tilly har i alla år haft ett brinnande engagemang för föreningslivet. Som ungdom sparkade han fotboll i Skepplanda BTK och år 1990 var han en av grundarna till Ale 90 IK.

– Då var det en renodlad löparförening. Det var väldigt populärt med löpartävlingar på den tiden, säger Göran Tilly som själv har en rad genomförda Göteborgsvarv på cv:t.

Sedan starten på 90-talet har föreningen utvecklats och idag bedriver Ale 90 IK alla möjliga typer av motionerande i naturen. Göran Tilly har som medlen varit med på hela resan. Idag sitter han i styrelsen och ansvarar för att motionsspåren underhålls.

– Jag underhåller spåret för allmänheten och ser till att det är bra. Man lägger på grus, sladdar spåren och ser till att inga lampor har slocknat, förklarar Göran Tilly.

Engagemanget i Ale 90 IK sträcker sig drygt så långt som 31 år tillbaka i tiden. En tydlig drivkraft har varit Görans intresse för att påverka.

Göra något tillsammans
– Jag har ett intresse av människor och att göra något tillsammans. Det tycker jag är roligt, berättar 64-åringen och fortsätter:

– Jag tycker att det är kul att vara med och påverka. Men även att alla kan få utöva sin idrott och få möjligheten att vara med. Om man som jag tycker mycket, så får man ju ta tag i sakerna också.

Utöver det ideella engagemanget är han tillsammans med sin bror delägare i Kollanda Grus AB. Även genom företaget har han i flera år valt att stötta föreningslivet.

– Vi som företag lägger hellre pengar på föreningar än att ge till andra stora ändamål eller reklamplatser. Det har blivit några fotbollsklubbar runt omkring här som vi lagt några kronor på varje år, säger Göran.

Annars är det frun, barnen, barnbarnen, golf och jakt som förgyller Görans liv.

Men att frigöra tid för att vara med och engagera sig i föreningslivet, är något 64-åringen trivs med. Han förklarar att om många engagerar sig, så är det också lättare för flera andra att orka göra det.

– Man behöver inte engagera sig i det under hela livet. Det är viktigt att man i en förening kan bytas av så att det inte är en person som drar hela lasset. Det har jag aldrig gjort utan jag har varit delaktig tillsammans med många andra och då är det roligt att kunna förverkliga saker.

TEXT DANIEL MARSFELD daniel@alekuriren.se

Röst om Göran Tilly
I över trettio år har Göran varit aktiv i föreningslivet i Ale. I en liten förening som Ale 90 har Göran alltid varit en stor tillgång där han engagerat sig i det mesta som rör klubben. Att motionsspåret i Furulund håller en så hög standard är mycket Görans förtjänst. Han har varit mycket delaktig i det nyanlagda Mountainbike-spåret som numera ingår i Ale 90:s verksamhet. Det finns numera ett utegym vid Furustugan som framöver kommer utökas. Här har Göran också varit en drivande kraft och en tung aktör för att detta skulle bli en verklighet. Göran har en outtömlig källa av kraft och vilja för att fortsätta utvecklingen av Furulundsområdet så det kan bli en aktiv plats för den breda allmänheten att utöva motion och friskvård, skriver Ale 90:s ordförande Bertil Johansson.