Linda Skånberg

48 år
Alebacken & Ahlafors IF

Lindas engagemang gäller året om – från Alebacken till Sjövallen

ALAFORS. Under vintern är Linda Skånberg på Alebacken och under sommarhalvåret är hon en hjälpande hand på Sjövallen. Allt kombinerat med att vara en engagerad förälder till den 11-årige sonen som tränar handboll och friidrott.

– Utan föreningslivet så stannar Sverige, säger Linda Skånberg.

Det ideella engagemanget är onekligen en stor del av, den 48-åriga förskoleläraren, Linda Skånbergs liv.

– Min mamma och pappa har alltid jobbat väldigt mycket ideellt. Så jag har väl fått det från vällingen typ, berättar Linda Skånberg.

Som liten spelade hon själv fotboll och simmade. Men engagemanget i Ahlafors IF kom först att bli på riktigt när sonen Teodor började sparka boll i föreningen för 6-7 år sedan.

Sedan dess har hon varit behjälplig på flera sätt. Hon har hand om kioskverksamheten och brukar dessutom, tillsammans med två vänner, grilla hamburgare i samband med A-lagets matcher. Utöver det hjälpte hon även till att arrangera årets upplaga av Ahlafors Cupen.

Allt detta varvas med hennes stora engagemang för skidåkning och Alebacken.

Största engagemang
– Egentligen är det väl i Alebacken som jag har mitt största engagemang. Men samtidigt har det blivit mer och mer Ahlafors IF med åren. Jag vet inte varför, jag har väl svårt att säga nej, säger Linda med ett skratt och fortsätter:

– I vanliga fall brukar de här säsongerna gå omlott. Då engagerar jag mig mer i Alebacken på vintern och AIF på sommarhalvåret. Så säsongerna har löst av varandra.

I Alebacken har hon varit en ideell kraft i drygt sju år och sedan några veckor tillbaka bär hon även ansvaret som ordförande.

– Jag älskar sport och idrott, framförallt på vintern. Vi har alltid åkt skidor med familjen, ända sedan jag var barn. Men jag har insett att om mitt barn ska få hålla på, så måste jag själv vara engagerad. Annars finns det inget föreningsliv.

Hon förstår att alla människor har olika förutsättningar och att alla kanske inte har samma möjligheter att engagera sig ideellt. Men i hennes fall menar hon att en av drivkrafterna är att hon får så mycket tillbaka.

Ger energi
– Det gör att mitt barn och mina kompisars barn kan hålla på. Utan föreningslivet så stannar Sverige. Det har gett mig energi när det varit tufft många gånger. Jag vill ha Alebacken igång för att jag vill att barn och unga ska kunna röra på sig och ha roligt, berättar Linda som menar att många människors olika engagemang – tillsammans får föreningslivet att gå runt.

– Ta alla tränare som exempel.Tänk bara alla de timmarna som de lägger ner. De kanske lägger två dagar i veckan, året runt. Kan jag då bidra med något annat, så att tränarna också orkar hålla på, så gör jag gärna det.

TEXT daniel@alekuriren.se

Röst om Linda Skånberg:
Linda är en person som inte vet hur man säger nej. Hon är en helt ovärderlig kraft i Alebacken, där hon sitter i styrelsen, fixar inköp och bemanning i kafeterian – samtidigt som hon själv ofta står i caféet. Det samma gäller i Ahlafors IF där hon är en stark resurs i den årliga Ahlafors Cupen, i arbetet bakom julmarknaden och ansvarar för att föreningen har en fungerande kioskverksamhet. Det finns många som gör ett fantastiskt ideellt arbete, men så finns det de som har ytterligare en nivå. Dit hör definitivt Linda Skånberg och hon gör det dessutom i flera föreningar, skriver Karin Larsson i sin nominering.