Martin Ahl

30 år
Alebrottarna

För 24 år sedan – 1999 – gick Martin Ahl med i Alebrottarna. Sedan dess har han varit föreningen trogen. Idag kombinerar han en egen satsning med att vara ledare för flera grupper och åka på turneringar titt som tätt. Bland föreningens utövare finns allt ifrån nybörjare till svenska mästare på ungdomsnivå. 

– Vi bedriver verksamhet för hela spannet. Det är en go gemenskap i föreningen med tuff idrott och där alla kan vara med och tävla på sin nivå. Vill man satsa har vi möjligheterna till det också, berättar Martin Ahl. 

Lokaltidningen träffar eldsjälen i klubbhuset i Nol, en timme innan kvällens pass ska dra igång. 

Hur mycket hänger du i den här lokalen? 

– Det är mycket. Inte riktigt varje dag, men nästan. Jag har pass minst fyra gånger i veckan, ibland är det flera pass samma dag, berättar han. 

Det blir många timmar på mattan för 30-åringen som, när han inte lär ut brottning till både barn och äldre, även satsar själv. 

– Jag börjar bli till åren men jag tycker att det är för roligt för att sluta. Jag kör på, det är SM i mars, säger Martin och ler. 

Han började utöva sporten redan som 6-åring. Som liten hade han svårt att sitta still och hans pappa fick nys om att det fanns en brottarförening i närheten. 

– Jag hittade min sport direkt. Jag älskar den här sporten och jag älskar hur hård den här. Nu vill jag ge tillbaka och låta andra få utöva sporten. Jag tycker fortfarande att det är roligt att hoppa runt på mattan och skoja.

Hur står sig brottningen idag?

– Det är lite blandat. Intresset har gått ner lite sedan jag var liten, men det är inte tomt direkt och vi har rätt bra uppslutning här. Det är fortfarande många deltagare på de stora tävlingarna. Det är ingen fara med sporten, men det är klart att man önskar att den hade varit större med tanke på hur bra vi är. Jag tror fortfarande att brottning är den sporten som Sverige har tagit flest OS-medaljer i. 

Hur känns det att bli nominerad till Årets Eldsjäl 2023?

– Jag blir jätteglad. Det känns väldigt roligt och lite märkligt. Jag blir såklart stolt och nöjd över responsen, men jag förväntar mig det inte. Det är inte därför jag gör det, jag gör det för att det är hur kul som helst och för att jag får ut så mycket av det, säger Martin.

Vad får du ut av det?

– Jag lär mig mer om brottningen och blir bättre på att förklara den. Jag får en bra anledning att umgås med folk de dagarna man känner sig lite seg. Det är även lättare att träna själv när det inte bara är för min egen skull. Nu har jag vänner och adepter som jag ska lära ut. Det kanske tar lite tid från ens eget, men det är det värt.