Scott Ritter

66 år
Hjälper ukrainska flyktingar

När kriget bröt ut och ukrainska medborgare började fly sina hem så dröjde det inte länge innan några av dem hamnade här – i Ale och Lilla Edet. I samma veva hade Scott Ritter, efter flera år som lärare, precis gått i pension. 

– Min fru jobbar som skolsköterska på Tingbergsskolan i Lilla Edet och på något sätt fick hon reda på boendet i Lödöse, där många ukrainare hade flyttat in. Hon hade hört att man kunde åka dit och skänka grejer, berättar Scott Ritter. 

Han besökte boendet och fick sedermera frågan om inte han, som nybliven pensionär, kunde vara behjälplig vid behov. Det var så det började. Därefter har 66-åringen samlat in pengar, fått företag till att sponsra med saker, agerat chaufför, och blivit lite av en kontaktperson för flyktingarna i såväl Lödöse som Älvängen. 

– Det blir att man gör allt möjligt. Jag kan köra någon till sjukhus, jag kan hjälpa dem i kontakten med myndigheter. Fixa grejer, handla och samla in pengar, berättar Scott. 

I boendet på Vikadamm i Älvängen bor sedan en tid tillbaka 27 ukrainska flyktingar. Det som till en början var spartanska lokaler, utan någon som helst hemkänsla är idag något helt annat. Mycket tack vare Scott Ritter som i sin tur är lyrisk över givmildheten från privatpersoner och företag.

När han vädjat om saker så har allmänheten inte tvekat en sekund på att hjälpa till. 

Hur kommer det sig att just du lägger ner så mycket tid på det här?

– Jag gillar att hjälpa människor och se att människor mår gott. När man är i det så tänker man inte på att man lägger ner mycket tid, man bara jobbar på och jag får så himla mycket tillbaka.

Vad ger det dig? 

– Jag tycker att det berikar jättemycket. Det ger väldigt mycket tillbaka, det blir nästan lite som en drog.

Hur känns det att bli nominerad till Årets Eldsjäl 2023?

– Det är hedrande men det känns också lite pinsamt, säger Scott som vill poängtera att det är tack vare många människors engagemang som situationen för ukrainarna har blivit bättre.  

Han berättar att han inspirerats av eldsjälen Inger Öhrn, som länge varit en eldsjäl i kommunen och en brinnande kraft inom bland annat Röda Korset och Världens Barn. 

– Inger sa en klok sak: ”Jag kan inte stoppa kriget, men jag kan hjälpa de som är här”. Det har etsat sig fast. Det betyder mycket för de som jag hjälper men det betyder även väldigt mycket för mig. Det är fantastiska människor och jag har fått många nya vänner.