Shadrach Odhiambo

68 år
Ale BK

Shadrach Odhiambo har representerat Sverige i såväl som OS som VM. Sedan flera årtionden tillbaka har han på ideell basis tagit hand om ungdomarna i Ale Boxning Klubb. Nu är han nominerad till Årets Eldsjäl 2022.

Shadrach ”Hambo” Odhiambo kom till Sverige från Uganda som 20-åring. Han var då en lovande boxare och kom att bli den första svarta boxaren att representera Sverige på internationell nivå.

Efter att han deltagit i OS i Moskva 1980 och i Los Angeles 1984, blev han en del av Ale Boxning Klubb. Där har han även senare, under flera årtionden, fortsatt att verka för ungdomars bästa.

– Jag tror att det är en investering i livet. Sverige har tagit hand om mig och jag vill ge tillbaka. Den kunskapen vi har i livet måste vi kunna dela med varandra och det är ungdomarna som behöver den mest, säger Shadrach.

Idag är han 68 år och är fortsatt aktiv som tränare. Han tränar alla, från fem år och uppåt.

– Nu ska vi börja för pensionärer också, för 65 år och äldre. Det är jätteroligt, säger han och fortsätter:

– Några av de som jag tränade förr är föräldrar eller mormor/morfar till de jag tränar idag.

Idag är det många i kommunen som vet vem Shadrach är. Han ser sporten som en del av integrationen – ett bra sätt för ungdomar att lära sig umgås i grupp och kunna bete sig i ett samhälle. Han förklarar vad det är som skänker honom den största glädjen.

– Det är när några jag tränat eller stött på för längesedan kommer fram och hälsar på mig idag. Det händer ibland. Sådana grejer betyder så mycket för mig. De hade lika gärna kunnat vända ryggen mot mig men de kommer fram, hälsar och skämtar med mig. Det glädjer mig.

Alla har däremot inte alltid vara lika välkomnande. I 20-årsåldern och ny i Sverige hände det att han nekades inträde till ställen i stan, enbart på grund av sin hudfärg. Som sent som för några år sedan blev han misshandlad av en man som kallade honom för ”svartskalle”.

– Han klappade till mig och jag började blöda. Då kom massa ungdomar som kände till mig och stoppade honom från att fortsätta. Sedan ringde vi polisen.

Som en del i att motverka rasismen arbetar Shadrach för allas lika värde. Utanför boxningsringen intresserar han sig för samhället och under en period var han även politiskt engagerad som ledamot i Barn- och ungdomsnämnden. Dessutom har han föreläst för skolklasser runt om i hela landet.

– Jag brukade åka runt i hela Sverige och prata, eftersom jag är den första svarta personen som representerade Sverige på landslagsnivå. Det var svårt att vara en svart man på den tiden. Därför kämpar jag för det här med jämnlikhet, det är viktigt att visa att det inte ska finnas något ”vi” och ”dem”.

Hur känns det att vara nominerad till Årets Eldsjäl 2022?

– Det är klart att jag bli glad. Jag har bott i kommunen länge och att folk fortfarande tänker på mig uppskattar jag väldigt mycket.