Susanne Bohman

56 år
Susannes änglar

Samtidigt som julen är underbar för vissa så är den hemsk och ångestladdad för andra. Susanne Bohman känner mycket väl till detta och ser därför till att varje år samla in julklappar och julmat till familjer som har det tufft.

– Det är många som mår dåligt inför julen, säger hon.

Det startade med att Susanne Bohman började dela ut kläder och förnödenheter till hemlösa. Därefter har hennes engagemang utvecklats och sedan 2013 har hon även, via Facebook-sidan ”Susannes änglar” försökt hjälpa familjer som har det tufft. Det gör hon året om, men inte minst kring jul.

– Susannes änglar blev aktuellt på Facebook 2013. Då började det pratas mycket kommunen, särskilt i Nödinge och Nol, om att många familjer har det lite tufft och har svårt att få ekonomin att gå ihop. Då fick jag en ide om att jag kanske skulle börja samla in till barnfamiljer också, säger Susanne Bohman.

Familjer som har det knapert kan vända sig till Susanne via Facebook, där hon sedan i sin tur får hjälp av alla gruppens ”änglar” med att försöka täcka familjernas behov. Facebookgruppen har i skrivande stund 2 600 medlemmar och varje år försöker hon samla in julklappar till de familjer som inte har råd att köpa några.

– Det har fått en enorm uppskattning och många har sponsrat, säger hon.

I december är det full fart som gäller för Susanne, som under den hektiska månaden får stöttning av tre vänner. Privatpersoner har möjlighet att skänka julklappar genom att lämna dessa på något av inlämningsställena. I år kan man lämna på Klädbutiken Knapegården i Älvängen, klädbutiken Goopy i Kungälv och på Cederleüfs & Svenheimers i såväl Nödinge som Kungälv.

– Man får skriva på julklapparna vad det är för någonting och en möjlig rekommenderad ålder på barnet som ska få den. Sedan hämtar jag klapparna och delar ut dem, eller så kommer de som har möjlighet och hämtar sin julkapp vid förrådet i Alafors.

Förutom julklappar samlar Susanne även in ”presentkort till mat” så att hon kan handla julmat till de som inte har råd. Initiativet har varit uppskattat sedan start och tack vare att så många bidragit har många familjer kunnat få hjälp.

– Förra året kunde vi hjälpa omkring 250 personer, säger hon.

Däremot ser hon hur behovet växer.

– Det har alltid varit stort, men det har blivit lite fler och fler som har det tufft. I år slutade jag räkna när vi hade fått in 489 sökande. Tyvärr kommer vi nog inte kunna hjälpa alla i år.

Trots det så tror hon att hon och hennes änglar i alla fall kommer att kunna hjälpa omkring 300 personer i år.

– Jag har ringt runt till olika företag i hopp om att de kan sponsra med julmat. Självklart vill vi hjälpa så många som vi kan och det gör vi. Men allt beror på hur mycket vi får in i bidrag och presentkort till mat.

Är det tufft att behöva välja bland vilka som får er hjälp?

– Ja det är det. Man blir väldigt berörd när man hör familjernas berättelser. Det är klart att det tär lite på mig.

Vad får du för respons när du räcker över gåvorna till familjerna?

– Det första jag får är en kram och sedan kommer tårarna. Det är jätteroligt för man ser hur glada föräldrarna blir. Det är en börda som lättat från axlarna, det är många som mår dåligt inför julen.

Varför gör du det här?

– Jag har alltid gillat att vårda andra människor. Jag har själv varit ensamstående med tre barn så jag vet hur det kan vara. Men så som många familjer har det idag, så illa upplevde inte jag att jag hade det. Jag kunde ändå spara lite varje månad så att jag och barnen kunde åka på en veckas semester till Falkenberg eller något liknande. Idag har många det betydligt sämre än så.

Hur känns det att vara nominerad till Årets Eldsjäl 2022?

– Det känns jätteroligt men jag är samtidigt väldigt chockad. Jag blev rörd.